martes, 3 de enero de 2017

Gaig (Garrulus glandarius)

Gaig (Garrulus glandarius)
Gaig (Garrulus glandarius) - Imatge d'Enric Pàmies

Gaig (Garrulus glandarius)
Cast: Arrendajo
Eusk: Eskinoso
Gal: Gaio
Ing: Eurasian jay
Fr: Geai des chenes
It: Ghiandaia
Por: Gaio-comum
Al: Eichelhäher

Taxonomia: El gaig (Garrulus glandarius) pertany a l'ordre dels Passeriformes, família Corvidae i génere Garrulus. És la única espècie del seu gènere present a Espanya.

Identificació: És una espècie que pot arribar a mesurar 32 cm, amb una envergadura de 54 cm i un pes aproximat de 160 grams.
Aquesta espècie es pot identificar sense problemes degut a la seva peculiar coloració: Cos de tons terrosos, més vermellosos a mesura que s'apropa al cap, amb una taca negra als dos costats del bec, ales amb puntes negres i grans bandes blanques i una gran franja de color blau intens amb petites taques negres, visible perfectament tant en vol com en repòs.
La forma del seu cos recorda a la garsa (Pica pica).

Gaig sobre una rama
Gaig sobre una rama - Imatge de Luis Ojembarrena

Gaig sota la neu
Gaig sota la neu - Imatge de Luis Ojembarrena

Gaig
Gaig - Imatge de Luis Ojembarrena

Garrulus glandarius
S'observa clarament la franja alar blava - Imatge de Luis Ojembarrena

Veu: Emet una gran quantitat de veus i tons diferents, tot i que el més freqüent és el seu crit d'alerta en forma de kraack. És capaç d'imitar amb força precisió les veus d'altres espècies.

Hàbitat: El gaig és una espècie que habita zones forestals. Es pot trobar en diferents tipus de boscos, sempre que tinguin una important superfície arbrada. Podem trobar-los en boscos de coníferes,
rouredes, fagedes, alzinars, ...
El més habitual és observar-los a les llindars dels boscos o en zones properes a clarianes. Podem trobar-los des del nivell del mar fins els 2.600 metres d'altitud.

Gaig (Garrulus glandarius)
Gaig (Garrulus glandarius) - Imatge de Luis Ojembarrena

Eurasian jay (Garrulus glandarius)
Es tracta sens dubte d'una de les espècies més maques del nostre país -  Imatge de Luis Ojembarrena

Gaig al seu hàbitat
Gaig al seu hàbitat - Imatge de Luis Ojembarrena

Gaig fotografiat als voltants del llac de Banyoles
Gaig fotografiat als voltants del llac de Banyoles - Imatge d'Enric Pàmies

Distribució: Té una àmplia distribució: quasi per tot Europa, nord d'Àfrica i gran part d'Àsia fins arribar al Japó. És present en gran part de la Península Ibèrica.
És present a quasi tot Catalunya, amb una major abundància a la meitat est.

Comportament: És una espècie sedentària a Catalunya, tot i que en les zones més fredes del continent europeu a l'hivern es desplaçarà buscant indrets més càlids.
La seva alimentació està molt adaptada als tipus d'aliments que pot trobar a cada època de l'any. Està composada per: insectes, petits invertebrats, aràcnids, cereals, fruites i llavors, amb gran preferència a l'hivern per les aglans.
Es reprodueix al final de la primavera. La posta pot constar de 3 a 8 ous. Els pollets naixeran al cap de 16-18 dies.
Acostumen a viure en parella, fet pel qual no és habitual veure grups nombrosos de gaigs tal i com és freqüent en altres còrvids.

Gaig alimentant-se
Gaig alimentant-se - Imatge de Ricardo Rodríguez

Garrulus glandarius
Garrulus glandarius - Imatge de Luis Ojembarrena

Gaig reposant sobre una branca
Gaig reposant sobre una branca - Imatge de Ricardo Rodríguez

Gaig al sòl del bosc
Gaig al sòl del bosc - Imatge de Ricardo Rodríguez

Amenaces: Aquesta espècie consta de nombrosos efectius a nivell mundial, tot i que s'aprecia un lleu declivi els darrers anys.
La seva principal amenaça és la fragmentació de l'hàbitat, a més a més dels incendis forestals que poden acabar amb els boscos vells, que són sempre els més adequats per a la vida de les aus.

Gaig (Garrulus glandarius)
Gaig (Garrulus glandarius) - Imatge de Luis Ojembarrena

Garrulus glandarius - Gaig
Gaig - Imatge de Ricardo Rodríguez

Gaig buscant aliment
Gaig buscant aliment - Imatge de Victor Iglesias Bernat

Article realitzat per: Enric Pàmies

Bibliografia i webs consultades:
- DE JUANA, Eduardo / VARELA, Juan M. (2000) - Guía de las aves de España. Península, Baleares y Canarias. Lynx Edicions, Barcelona.
- ESTRADA, J. / PEDROCCHI, V. / BROTONS, L. / HERRANDO, S. (2004) - Atles dels ocells nidificants de Catalunya 1999-2002. Lynx Edicions, Barcelona.
- JONSSON, Lars (2001) - Aves de Europa con el Norte de África y el Próximo Oriente. Ediciones Omega, Barcelona.
- JUTGLAR, Francesc / MASÓ, Albert (1999) - Aves de la Península Ibérica. Editorial Planeta, Barcelona.
- MULLARNEY, K. / SVENSSON, L. / ZETTERSTRÖM, D. / GRANT, P.J. (2003) - Guía de aves. Ediciones Omega, Barcelona.
- SIOC
- SEO/Birdlife
- Enciclopedia virtual de los vertebrados españoles
- Avibase